Lezing SintLucasTV
- Juul Donkers
- Oct 21, 2020
- 3 min read
Mathijs van Gageldonk
Mathijs heeft zelf voorheen aan het SintLucasgestudeerd en is later begonnen op de Dutch Design Academy. Hier is hij afgelopen jaar afgestudeerd met zijn eigen ontwerp.
Hij heeft het ontwerp gemaakt voor de bankjes die je o.a. ziet op het station in Eindhoven. Zijn project heet: Exercise Through Navigation. De bedoeling van deze bankjes zijn dat je er tijdens het wachten van alles mee zou kunnen doen, bijvoorbeeld een workout.
Zijn doel is eigenlijk om mensen in te laten zien, dat ze meer tijd hebben dan ze denken. Of dat ze in ieder geval zelf kunnen bepalen wat ze met hun eigen tijd doen. Bijvoorbeeld een korte workout terwijl je op je trein aan het wachten bent.
Ook heeft Mathijs een DDA (Dutch Design Award) gewonnen. Vandaar dat hij niet heel lang heeft gezeten. Hij had het druk deze weken enmoest snel door naar een andere afspraak om meer te vertellen over zijn project. Later deze week is hij ook nog te zien in de show van Jeroen Junte op de website van de DDW.
Jeroen Junte
Jeroen legt uit over een boek wat hij heeft geschreven. Het boek gaat over Dutch Design in de 21eeeuw. Dat is de periode waar we nu in leven.
Hij begint met het terugblikken naar verschillende oude ontwerpers. Hij laat merken dat hij zelf een groot fan is van Rietveld en zijn zelfontworpen stoel. Ook heeft hij het over Piet Hein Eek en Tejo Remy.
Hij vertelt over de denkwijze van de nieuwe designers. De mentaliteit waarmee zij hun ontwerpen maken. Hier heeft hij verschillende slides laten zien met verschillende manieren die de designers gebruiken. Hij begint met DIY. Dit gaat volgens hem samen met samenwerking. Je kunt zelf dingen maken, maar wel in samenwerking met andere mensen die zelf iets willen of kunnen doen. Verder kun je ook iets nieuws ontwerpen wanneer je een onderzoek aan het doen bent. Hierbij kan je de vraag stellen; wat gebeurt er als? Wanneer je zo te werk gaat, kunnen er al mooie resultaten uit tevoorschijn komen.
Verder heeft hij het o.a. over betrokkenheid en storytelling. Hiermee doelt hij op mensen in de 3ewereldlanden die heel hard werken voor onze spijkerbroeken of daklozen die in de winter niks hebben om zich warm te houden. Misschien kun je ze wel helpen met een design of kun je met een product of design hun verhaal vertellen en andere mensen bewust maken.
Verder komen er dingen voorbij zoals, all inclusive, makers unite en take care. Allemaal staan deze manieren in het teken van het samenwerken, en zorgen voor andere groepen in onze samenleving. Waarom kijken naar de verschillen, als er zoveel gelijkenissen zijn.
Ik vind de manier waarop Jeroen alles beschrijft erg mooi klinken. Door middel van zijn boek zet hij jonge designers aan het denken en laat hij anderen zien dat er veranderingen nodig zijn, maar dat we niet eens zo ver hoeven te zoeken.
Igor
DDW Als laatste lezing, kwam een van de directeuren van de Dutch Design Week langs. Hij vertelt over hoe de online DDW of hoe hij het zelf noemt de virtual DDW.
Zelf is hij pas sinds dit jaar part of the DDW-team. Hij heeft voorheen op verschillende scholen gewerkt. Hij vertelt dat corona voor hen in eerste instantie zeker in als een klap in het gezicht kwam. Ineens kwam de intelligente Lock down en stond heel het land stil. Toch vertelt hij dat ze vrij snel daarna zijn gaan nadenken over andere opties om de DDW uit te voeren dan hoe het normaal gaat.
Ze kwamen op het idee om een Virtual DDWte organiseren. Zelfs toen het in de zomer weer leek dat het misschien toch nog goed ging komen en er een fysieke DDW kon komen, wilde ze doorgaan met het plan ook een Virtual DDW te organiseren.
Het leek dus allemaal weer even of het goed ging komen. Toch kwamen er op het laatste moment, weer nieuwe maatregelen bij. “Gelukkig hebben we maar even getreurd en hebben we snel de keuze kunnen maken voor toch een virtual week”. Vertelt Igor.
Comments